Krakow

Πέντε μέρες ήταν υπεραρκετές για να εξερευνήσουμε τη Κρακοβία, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας. Η παλιά πόλη της Κρακοβίας, έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη πλειοψηφία των κτιρίων να είναι αναγεννησιακού χαρακτήρα, καθώς επίσης μπαρόκ και γοτθικού. Μη ξεχνάμε ότι η Κρακοβία εντάχθηκε στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco το 1978. Μικρά πλακόστρωτα στενά βρίσκονται γύρω από την Κεντρική Πλατεία Rynek Glowny, με περιποιημένα καταστήματα είτε εστίασης, είτε για τις εθιμοτυπικές μας αγορές.

Η πόλη είναι μικρή και αρκετά διαχειρίσιμη. Η παλιά πόλη βρίσκεται μέσα σε ένα κύκλο προστατευμένο από τα τείχη. Απ’ έξω ξεκινάει το μοντέρνο της κομμάτι που δειλά δειλά κάνει εμφανίσεις. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Βιστούλα (Wisła), ο οποίος διασχίζει και την πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία και εκβάλει στη Βαλτική Θάλασσα. Αξίζει να επισκεφτείτε το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα Βαβέλ (Wawel), όπου αποτελείται από το Βασιλικό Κάστρο, τον Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας κ.α. και βρίσκεται σε ύψος 230 μέτρων με θέα το ποταμό Βιστούλα και τη παλιά πόλη. Επίσης, ενδιαφέρον αποτέλεσε και η επίσκεψη μας στα Αλατωρυχεία Βιελίτσκα () 15χλμ εκτός της πόλης. Το αλατωρυχείο εκτείνεται σε 9 υπόγειο επίπεδα βάθους 328 μέτρα με αμέτρητες αίθουσες και στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγές αλάτι.

Όμορφη γειτονιά με αξιοσημείωτη ιστορία είναι το Kazimierz. Γειτονιά συνύπαρξης πολωνικών και εβραϊκών πολιτισμών. Μέχρι και το 1941 κατοικείτο από Εβραίους που εκδιώχθηκαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πλέον αποτελεί τη boem γειτονιά της Κρακοβίας με πληθώρα καλλιτεχνικών και πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων.

Μη διστάσετε να ανέβετε στα τραμ που διασχίζουν τη πόλη, έτσι ώστε να επισκεφτείτε και περιοχές εκτός του κέντρου. Να παρατηρήσετε τη καθημερινή ζωή πέραν του τουριστικού κέντρου των κατοίκων της Κρακοβίας.

Σημαντικός σταθμός του ταξιδιού αυτού, αποτέλεσε η επίσκεψη μας στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης του Auschwitz. Βρίσκεται 60χλμ από τη πόλη της Κρακοβίας και υπάρχουν αρκετά πρακτορεία τουρισμού, που διαθέτουν ολοκληρωμένο πακέτο για την επίσκεψη σας εκεί. Απαραίτητο να το επισκεφτεί κανείς, για να κάνει μια εμπεριστατωμένη αναθεώρηση της αξίας της ζωής, το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας προς το καλύτερο.

Πολλές πληροφορίες θα βρείτε σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και αρκετά ελληνικά και ξένα sites για τη πόλη της Κρακοβίας. Εγώ απλά παραθέτω κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξα κατά τη παραμονή μας σε μια πόλη που μας μάγεψε.

(Κεντρική Πλατεία Κρακοβίας Rynek Glowny , στο βάθος ο Ναός St. Mary’s Basilica)

(Πλακόστρωτα στενά γύρω από τη πλατεία Rynek Glowny)

(Κεντρική πλατεία Rynek Glowny)

(Κεντρική πλατεία Rynek Glowny)

(Κεντρική πλατεία Rynek Glowny)

(Ναός St. Mary’s Basilica)

(Λίγο έξω από τα τείχη της πόλης, το τραμ)

(Εβραϊκή Συνοικία Kazimierz)

(Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Auschwitz)

(Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Auschwitz)

(Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Auschwitz)

(Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Auschwitz)

(φωτογραφίες, Κρακοβία Πολωνία, 2018)

Photography: Katevangel

Κείμενο: The Act of Capturing

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s