Μια βόλτα στην εξοχή

IMG_20181123_065709_834

Γράφει η Νίνα Σκαμνάκη*

Τι είναι τελικά αυτό που ονομάζουμε καρδιά; Είναι πράγματι τόσο σημαντική ώστε να ορίζει εκείνη τα πράγματα; Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μας είναι ολοένα και πιο φανερό πόσο πολύ έχουμε απομακρυνθεί από αυτό που ονομάζουμε καρδιά. Κι ας προσδιορίσω εδώ, τι ονομάζω εγώ καρδιά: είναι ο πυρήνας της αλήθειας μας χωρίς την παρέμβαση της υπερτιμημένης λογικής. Είναι ένα σπίτι κάπου στην εξοχή, μέσα στο δάσος, όπου κατοικούν όλων των ειδών τα ζώα. Έχει φίδια, αρκούδες, γάτες, κουνέλια, πεταλούδες, άγρια ζώα κι όλα αυτά μαζί προσπαθούν να συμβιώσουν αρμονικά. Και το καταφέρνουν άλλοτε εύκολα, άλλοτε δύσκολα, αλλά κανένα από αυτά τα ζώα δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα φύγει από εκεί και θα ζήσει μονάχο του. Υπάρχουν μάχες ανάμεσα στις γάτες και τα κουνέλια, οι αρκούδες προσπαθούν να επιβληθούν, αλλά η ζωή κάπως έτσι κυλάει. Έτσι φαντάζομαι ότι είναι η καρδιά των ανθρώπων. Ένα σπίτι στην εξοχή!

Πόσο εύκολα όμως το επισκεπτόμαστε, και ακόμα περισσότερο, πόσο αντιλαμβανόμαστε αυτή την εξοχή που κρύβουμε μέσα μας; Τι είναι τόσο φοβιστικό, ώστε να μην μας επιτρέπει να πάμε προς τα εκεί; Τι μας κάνει να θέλουμε να κρύψουμε αυτή μας την πλευρά; Η θλίψη, ο πόνος, η ντροπή, οι ενοχές; Δεν είναι κι αυτά κομμάτια της ύπαρξης μας; Κάνοντας πώς δεν τα βλέπεις παύουν να υπάρχουν; Κι αν κάνεις πώς δεν τα βλέπεις είναι σα να αποφασίζεις να μην δεις την αλήθεια σου, την ουσία σου. Και η ζωή έχει νόημα με την αλήθεια μας. Όποια κι αν είναι αυτή!

Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν οι άνθρωποι μπορούσαν να συνδεθούν με την αλήθεια τους κι επικοινωνούσαν μόνο μέσα από αυτή; Να κοιτάξεις τον άλλον μέσα στα μάτια και να πεις αυτό που αλήθεια θέλεις. Και ο άλλος να το ακούσει με όλη την σημασία της λέξης, όχι απλά να περάσει μια βόλτα από τα αυτιά του. Κάτι στη διαδρομή έχει χαθεί και φοβηθήκαμε πολύ αυτή την επαφή. Βρίσκω όμως αναγκαίο να το ξαναβρούμε, κι αν όχι αυτό, να το ανακαλύψουμε από την αρχή. Να ανακαλύψει ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί την αλήθεια μας. Ό,τι μας κάνει χαρούμενους στο βάθος μας, οτιδήποτε μας πληγώνει και μας φοβίζει, ό,τι μας κάνει να νιώθουμε ενοχές. Να μπορέσουμε να δούμε «όλα τα ζώα της εξοχής μας». Μπορεί το φίδι να είναι τρομακτικό και δηλητηριώδες, αλλά την ίδια στιγμή είναι ευέλικτο, δυνατό και επιβλητικό. Η αρκούδα είναι τεράστια σε μέγεθος, μπορεί όμως να διαθέτει χρυσή καρδιά.

Εγκαταλειψη

Η καρδιά είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, αν πάψει να λειτουργεί τελειώνει η ζωή μας, τουλάχιστον έτσι όπως την ξέρουμε. Αν όμως πάψει να είναι «ανοιχτή» και να βιώνει το όλον σε κάθε εμπειρία που μας παρουσιάζεται; Τότε τι γίνεται; Και τότε πιστεύω τελειώνει η ζωή, αυτή τη φορά όχι σε βιολογικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ουσίας. Κάθε εμπειρία βιώνεται σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, και καθετί που εμφανίζεται στο διάβα μας φαντάζει σαν ίδιο με καθετί προηγούμενο που έχουμε βιώσει. Το σπίτι στην εξοχή δείχνει εγκαταλελειμμένο, τα φίδια δαγκώνουν όποιον βρουν μπροστά τους, οι αρκούδες είναι αδυνατισμένες και άγριες, οι γάτες έπαψαν να γουργουρίζουν από ευχαρίστηση, τα άγρια ζώα φαντάζουν πιο άγρια κι οι πεταλούδες έπαψαν πια να ερωτοτροπούν. Ματαιότητα κι απαισιοδοξία βαραίνουν την ατμόσφαιρα. Το όνειρο και η ελπίδα καταλαμβάνουν ολοένα και λιγότερο χώρο. Η ζωή δεν έχει πρόσφορο έδαφος να ανθίσει, συνεπώς δεν είναι ζωή.

Και επιστρέφω σε αυτό το σπίτι στην εξοχή να το κάνω όσο πιο όμορφο γίνεται, άλλα πρώτα θέλω να το γνωρίσω, να ανακαλύψω όλες του τις δυνατότητες, να παρατηρήσω το χώρο και να δω τις ομορφιές του. Να ταΐσω όλα τα ζώα και να συνομιλήσω μαζί τους. Να γνωριστούμε ακόμα και με τα πιο τρομακτικά από αυτά. Κι εκεί να φυτέψω τα πιο όμορφα λουλούδια, να υπάρξει ξανά χώρος για την ελπίδα, τον έρωτα, το όνειρο, τη χαρά, την ίδια τη ζωή. Έτσι σε αυτό το σπίτι θα νιώθει κάθε επισκέπτης φιλόξενα, ο ήλιος θα είναι πιο λαμπερός και ο ουρανός το βράδυ θα μπορεί να εκπέμπει αυτή τη γλυκιά μελαγχολία, που ακόμα κι αυτή θα είναι ευχάριστη. Κι έτσι θα χτίσουμε έναν μικρό συνοικισμό φτιαγμένο μόνο από αλήθεια.

δεντρα

Ίσως όλο αυτό μοιάζει με ένα όνειρο. Ίσως και όχι. Πολύ συνειδητά όμως αποφασίζω να μοιραστώ αυτό το όνειρο με την διάθεση να μπορέσουμε να στήσουμε ακόμα και μια σκηνή σε έναν λιγότερο όμορφο συνοικισμό, αλλά με μια αστείρευτη επιθυμία να τον κάνουμε όπως αυτόν του ονείρου. Πολύς κυνισμός και λογική τον τελευταίο καιρό κι η «εξοχή» περιορίζεται σε μια βόλτα στο πάρκο!

*Η Νίνα Σκαμνάκη είναι κάτοχος ΒΑ Ψυχολογίας από το American College of Greece, Deree και MA στη Συμβουλευτική από το University of Edinburgh. Έχει εκπαιδευτεί στη Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης. Εργάζεται σαν σωματική ψυχοθεραπεύτρια με τη μέθοδο της Βιοσύνθεσης τα τελευταία 6 χρόνια.

Η Νίνα Σκαμνάκη συντονίζει τον κύκλο έξι (6) συναντήσεων με τίτλο «Ανοίγοντας…από καρδιάς», που πραγματοποιούνται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στο Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης (Στρατάρχου Παπάγου 13, Χαλάνδρι). Το εργαστήριο περιλαμβάνει έξι συναντήσεις:
1. Ανακαλύπτοντας τις ποιότητες της καρδιάς (6 Οκτωβρίου)
2. Βρίσκοντας τον εαυτό μου μέσα από τους άλλους (3 Νοεμβρίου)
3. Ανοίγοντας την καρδιά χωρίς φόβο (1 Δεκεμβρίου)
4. Εστιάζοντας στις βαθύτερες ανάγκες μου (12 Ιανουαρίου)
5. Εκφράζοντας το συναίσθημα μέσα από την επαφή (2 Φεβρουαρίου)
6. Μαθαίνοντας να ζω με την καρδιά μου ανοιχτή (2 Μαρτίου)

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε με τη Νίνα Σκαμνάκη στο 6977839922

Photography: Katevangel

2 σκέψεις σχετικά με το “Μια βόλτα στην εξοχή

  1. Φιλιά πολλά στη Νίνα και Καλή Επιτυχία από μένα ΠΕΣ της. Σας αγαπώ Όλες πολύ. Σας Φιλώ. Υ. Γ. Πες της, μ ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο της

    Στις Παρ, 23 Νοε 2018, 07:32 ο χρήστης The Act of Capturing έγραψε:

    > theactofcapturing posted: » Γράφει η Νίνα Σκαμνάκη* Τι είναι τελικά αυτό > που ονομάζουμε καρδιά; Είναι πράγματι τόσο σημαντική ώστε να ορίζει εκείνη > τα πράγματα; Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μας είναι ολοένα και πιο > φανερό πόσο πολύ έχουμε απομακρυνθεί από αυτό που ονομάζουμε κα» >

    Αρέσει σε 2 άτομα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s